fbpx
HomeKennisbankHVO Diesel: Een Stapsgewijze Gids van Productie tot Gebruik
HVO Diesel: Een Stapsgewijze Gids voor Productie en Gebruik

26 april 2024

HVO Diesel: Een Stapsgewijze Gids van Productie tot Gebruik

HVO, oftewel Hydrotreated Vegetable Oil, is een geavanceerde vorm van biodiesel die wordt vervaardigd uit hernieuwbare grondstoffen zoals gebruikte plantaardige oliën, slachtafval en bosafval. Het staat bekend als een duurzamer en schoner alternatief voor conventionele fossiele dieselbrandstof vanwege zijn lagere CO2-uitstoot en verminderde impact op het milieu. Deze gids zal stap voor stap het proces van het maken van HVO-diesel verkennen, van grondstofverzameling tot distributie en gebruik.

Stap 1: Verzameling van Hernieuwbare Grondstoffen

Het proces begint met het verzamelen van hernieuwbare grondstoffen, zoals gebruikte plantaardige oliën van restaurants, slachtafval van de vleesverwerkende industrie en bosafval van houtverwerkingsbedrijven. Deze grondstoffen worden geselecteerd vanwege hun potentieel om te worden omgezet in hoogwaardige brandstof.

Stap 2: Voorbehandeling van Grondstoffen

Na het verzamelen ondergaan de grondstoffen vaak een voorbehandelingsproces om onzuiverheden te verwijderen en ze voor te bereiden op verdere verwerking. Dit kan onder meer het filteren van gebruikte oliën om vaste deeltjes te verwijderen en het scheiden van verschillende componenten van het slachtafval om alleen de bruikbare oliën te behouden.

Stap 3: Hydrotreating

De voorbehandelde grondstoffen ondergaan het hydrotreating-proces, ook wel bekend als hydrobehandeling. Bij dit proces worden de grondstoffen gemengd met waterstofgas en verwarmd tot hoge temperaturen en drukken in aanwezigheid van een katalysator, zoals nikkel of kobalt. Dit proces verandert de moleculaire structuur van de grondstoffen, waarbij onzuiverheden worden verwijderd en de samenstelling wordt aangepast om hoogwaardige dieselbrandstof te produceren.

Stap 4: Scheiding en Raffinage

Na het hydrotreating-proces wordt de resulterende vloeistof gescheiden en verfijnd om de gewenste eigenschappen van HVO-diesel te verkrijgen. Dit omvat onder meer het verwijderen van overtollig water, het scheiden van verschillende componenten en het aanpassen van de chemische samenstelling om te voldoen aan de specificaties voor dieselbrandstof.

Stap 5: Kwaliteitscontrole

Gedurende het hele productieproces wordt de kwaliteit van de HVO-diesel zorgvuldig gecontroleerd om te voldoen aan de vereiste normen en specificaties. Dit omvat het testen van monsters op chemische samenstelling, fysieke eigenschappen en milieuprestaties, zoals emissies en biologische afbreekbaarheid.

Stap 6: Distributie en Gebruik

Nadat de HVO-diesel is geproduceerd en gecontroleerd, wordt deze gedistribueerd naar tankstations en andere eindgebruikers, waar het wordt gebruikt als brandstof voor dieselvoertuigen. HVO-diesel kan direct worden gebruikt als vervanging voor fossiele diesel, zonder dat er aanpassingen aan voertuigen of infrastructuur nodig zijn, waardoor het een veelzijdige en duurzame brandstofkeuze is.

Conclusie

Het proces van het maken van HVO-diesel is complex maar uiterst belangrijk, omdat het bijdraagt aan de productie van een schonere en duurzamere brandstof. Door deze stapsgewijze gids te volgen, kunnen producenten en consumenten een beter begrip krijgen van hoe HVO-diesel wordt geproduceerd en hoe het kan bijdragen aan een groenere toekomst voor de transportsector.

Alle voor- en nadelen van HVO diesel. Lees meer >

De complete gids voor HVO diesel

HVO diesel meest uitgebreide uitleg

In deze uitgebreide gids leer je écht alles over HVO diesel

Meer informatie
De voor- en nadelen van HVO diesel

De voor- en nadelen van Renewable diesel

Renewable diesel is een volledig hernieuwbare en duurzame brandstof, die tot wel 90%* (CO2) reduceert.

Meer informatie
brandstof bestellen

Groothandel

Brandstof bestellen

Profiteer van snelle levering, uitstekende service en competitieve prijzen. Met slechts een paar klikken ben je verzekerd van een snelle en betrouwbare levering van brandstof op elke gewenste locatie.

Meer informatie

Energietransitie

Wij veranderen mee

Schoon rijden voor zoveel mogelijk mensen beschikbaar maken. Zodat we samen door duurzame mobiliteit kunnen bijdragen aan een schonere wereld.

Meer informatie