fbpx
HomeKennisbankDe voor- en nadelen van HVO diesel

7 juni 2023

De voor- en nadelen van HVO diesel

Voor het gebruik van HVO zijn er meer voor- dan nadelen te benoemen. In dit bericht staan wij dan ook stil bij alle voor- en nadelen van deze duurzame diesel. HVO staat voor Hydrotreated Vegetable Oil en is een hernieuwbare dieselbrandstof die voor 100% vervaardigd wordt door slachtafval, bosafval en andere reststoffen.

Omdat HVO wordt gemaakt uit hernieuwbare grondstoffen, is de Well-to-Wheel CO2-uitstoot maar liefst 90% lager ten opzichte van fossiele dieselbrandstof. Tank-to-Wheel bedraagt de CO2-reductie zelfs 100%! Het gebruik van HVO draagt dus positief bij aan het tegengaan van klimaatverandering.

HVO is in feite een chemische kopie van fossiele diesel. De molecuulstructuur is dan ook bijna gelijk aan die van diesel. Daarom kan HVO worden gebruikt in conventionele dieselmotoren voor zware voertuigen, zonder dat de motor moet worden aangepast. Afhankelijk van het feit of u HVO 100 of HVO 20 tankt, realiseer je dus direct enorme CO2-reducties.

Wat zijn de voordelen van HVO? 

HVO heeft verschillende voordelen ten opzichte van fossiele diesel. Het is een volledig hernieuwbare en duurzame brandstof, die tot wel 90%* broeikasgasemissies (CO2e) reduceert. Het kan puur worden gebruikt of gemengd met gewone diesel en biedt lagere onderhoudskosten in vergelijking met andere hernieuwbare alternatieven. Geen enkele technische aanpassing van de motor nodig, dus gewoon tanken en rijden!

 • Verbeterde prestaties
 • Kan geproduceerd worden uit laagwaardige afvalstoffen
 • Geen aanpassingen aan wagenpark nodig. Kan in voertuigen als vervanging gebruikt worden
 • Dieselraffinaderijen kunnen worden omgebouwd voor de productie van HVO
 • Enorme emissiereducties te behalen, waaronder bijvoorbeeld: 90% CO2 reductie
 • Momenteel de meest duurzame brandstof
 • Gehele jaar te gebruiken
 • Schimmelbestendig
 • HVO is niet hygroscopisch. Hierdoor veroudert HVO minder snel.
 • Verbruik is minimaal gelijk aan reguliere diesel.

Lees meer over HVO diesel

Wat zijn de nadelen van HVO? 

Ondanks het feit dat HVO op bijna elk vlak duurzamer is dan fossiele diesel, zijn er toch enkele nadelen te benoemen aan het gebruik van HVO.

 • Als het wordt geproduceerd van palmolie, kan HVO bijdragen aan ontbossing.
 • HVO is over het algemeen 10-20% duurder
 • Nog altijd een beperkt aanbod aan grondstoffen.

Uit bovenstaande voor- en nadelen is duidelijk geworden dat HVO de meest duurzame brandstof van dit moment is en dé ideale brandstof is voor iedereen die zijn of haar huidige dieselwagenpark vanaf morgen wil verduurzamen.

HVO100

Een goede stap naar duurzaam rijden

HVO is een fossielvrije brandstof die schoner en duurzamer is dan fossiele brandstof

Meer informatie

Energietransitie

Wij veranderen mee

Schoon rijden voor zoveel mogelijk mensen beschikbaar maken. Zodat we samen door duurzame mobiliteit kunnen bijdragen aan een schonere wereld.

Meer informatie
Leverancier van brandstof, smeermiddelen, tankpassen, propaan en AdBlue.

Leverancier van brandstof, smeermiddelen, tankpassen, propaan en AdBlue

Producten

Wij geven energie om bedrijven vooruit te helpen. Met ons uitgebreide wagenpark van 15 tankauto’s , voorzien we jou graag van de benodigde energie, altijd en overal.

Meer informatie

Energietransitie

Wij veranderen mee

Schoon rijden voor zoveel mogelijk mensen beschikbaar maken. Zodat we samen door duurzame mobiliteit kunnen bijdragen aan een schonere wereld.

Meer informatie