14 juli 2025
“Bedrijven willen wel, maar hebben nog veel vragen”
Johan Hulshof is bij Van Staveren dé man die zich richt op onze relaties in het MKB. Na een aantal jaar in de facilitaire hoek te hebben gewerkt, ligt zijn hart tegenwoordig bij de commerciële kant van het vak. Vanuit die rol helpt hij bedrijven bij de overstap van fossiele brandstoffen naar duurzame energie. Waar hij zich voornamelijk mee bezighoudt is elektrisch laden bij bedrijven.
Positieve eerste ervaringen
De eerste stappen die Van Staveren zet op het gebied van MKB-laden, leveren vooral positieve geluiden op. “Een aantal bedrijven hebben inmiddels laadpalen staan of zijn erover in gesprek,” vertelt Johan. “Toch is er nog een groep die afwacht. Bijvoorbeeld omdat elektrisch rijden voor hun bedrijfsvoering nog niet rendabel is, of omdat het stroomnet een struikelblok vormt.”
Van Staveren heeft inmiddels uiteenlopende bedrijven geholpen met laadoplossingen, van autobedrijven en schildersbedrijven tot grote ondernemingen met nieuwbouwprojecten. “Het mooie is dat je via bestaande relaties vaak weer nieuwe klanten ontmoet,” zegt Johan. “Zo hebben we bijvoorbeeld recent voor vijftien basisscholen laadpalen verzorgd, naar aanleiding van een privécontact.”
Veel vragen en onduidelijkheden
Bedrijven die overwegen om laadpalen te plaatsen, zitten vaak vol vragen. “De grootste zorg is meestal of het stroomnet het wel aankan,” legt Johan uit. “Vooral bij bedrijven met elektrische bussen, die veel laaduren nodig hebben. Daarnaast weten sommige ondernemers nog niet goed hoe verrekening werkt, of wat elektrisch laden precies inhoudt. Fossiele brandstof kennen ze door en door, maar elektrisch laden is voor velen nog onbekend terrein.”
Een duidelijk stappenplan
Van Staveren begeleidt bedrijven stap voor stap bij de instalatie van laadpalen. “Eerst onderzoeken we het stroomnet en de capaciteit op locatie en kijken we of er bijvoorbeeld al zonnepanelen liggen,” zegt Johan. “Daarna volgt een schouw en een offerte. Vaak kunnen we binnen twee à drie weken starten. Ons doel is om ondernemers volledig te ontzorgen, van advies tot installatie en service.”
Maatwerk is daarbij essentieel. Zeker bij bedrijven die al zonnepanelen hebben en willen weten hoe ze hun eigen opgewekte stroom kunnen inzetten. Ook adviseert Van Staveren over regelingen zoals de SPRILA-subsidie, waarmee ondernemers flink kunnen besparen. “Soms zijn vier laadpalen dankzij de subsidie goedkoper dan twee,” zegt Johan. “En wij regelen die aanvraag volledig.”
Kansen voor ondernemers
Volgens Johan zijn er genoeg redenen voor ondernemers om nu in laadpalen te investeren. “De overheid verwacht het, maar ook klanten stellen het steeds vaker als eis. Duurzaamheid speelt vaak een grote rol in aanbestedingen. Bedrijven die nu stappen zetten, onderscheiden zich.”
Over de toekomst is Johan realistisch maar optimistisch: “Elektrisch rijden groeit, maar de markt is grillig. Het hangt sterk af van overheidsbeleid en de capaciteit van het net. Toch verwacht ik dat over vijf jaar een groot deel van het wagenpark elektrisch of op andere alternatieve brandstoffen rijdt.”
Zijn advies aan ondernemers die nog twijfelen? “Maak gebruik van de mogelijkheden die er zijn. Je kunt je er echt mee onderscheiden. Technieken ontwikkelen razendsnel. Auto’s functioneren straks als thuisbatterij en werkgevers zullen wellicht energie aanbieden in plaats van loonsverhoging. Het gaat veel verder dan alleen maar het plaatsen van een laadpaal.”
Van Staveren blijft ook in deze nieuwe markt hetzelfde bieden: kennis, persoonlijk contact en een betrouwbare service. “We zijn en blijven een partner voor energie, alleen veranderen de brandstoffen,” sluit Johan af.