13 juni 2023
De trend naar laag-viskeuze motoroliën
Om de uitstoot van CO2 te beperken, worden er wereldwijd continu scherpere eisen gesteld aan personenauto’s. Naast innovaties in motortechnologie en materiaalgebruik valt er ook brandstofwinst te behalen op het gebied van smeermiddelen. Dit is terug te zien in de trend naar het ontwikkelen van steeds laag-viskeuze motoroliën. In dit artikel gaan we verder in op deze trend en kijken we naar de laatste ontwikkelingen op het gebied van viscositeit.
laag-viskeuze motoroliën nader toegelicht
Het gebruik van een motorolie die voldoet aan de voorgeschreven viscositeit is van groot belang om de bewegende delen van de motor voldoende smering te bieden. De motorolie dient een zodanige smeerfilm op te bouwen dat er geen contact ontstaat tussen de bewegende delen, zodat slijtage wordt voorkomen.
De kans op slijtage kan onder andere worden verminderd door toepassing van een motorolie met een hoge viscositeit. Hoe hoger de viscositeit, hoe dikker de smeerfilm en hoe kleiner de kans op metaal-metaalcontact. Echter, een te dikke smeerfilm zal leiden tot weerstand, resulterend in energieverlies. Vloeistofwrijving leidt namelijk tot een hoger brandstofverbruik en daarmee meer CO2-uitstoot. Daarom is er een trend zichtbaar die zich richt op het vinden van de juiste balans: het ontwikkelen van laag-viskeuze motoroliën, die goede bescherming biedt in combinatie met brandstofbesparende eigenschappen.
Brandstofbesparende motorolie
Om brandstofverbruik door overmatige vloeistofwrijving te voorkomen, streven automobielfabrikanten (OEM’s) ernaar steeds dunnere motoroliën toe te passen. Waar een decennium geleden een 5W-30 motorolie door de markt als revolutionair werd gezien, wordt er nu vaak al een 0W-20 aanbevolen. In het viscositeitsgetal staat het eerste cijfer – in dit geval 0 – voor de viscositeit bij een lage temperatuur. Hoe lager dit cijfer, hoe gemakkelijker de motor aanslaat bij een koude start. De letter W staat voor winter. Het tweede getal – in dit geval 20 – geeft de viscositeit aan bij een warme motor (100 ̊C). Hoe lager dit getal, hoe dunner de motorolie (zie bovenstaande video).
De trend naar lagere viscositeiten vraagt om nieuwe formuleringen van motoroliën die de OEM-specificaties afdekken. Hoe lager de viscositeit van een motorolie, des te belangrijker wordt de chemische bescherming van de motor. Desondanks dienen er lagere concentraties chemische componenten gebruikt te worden, in verband met de fijngevoelige nabehandelingssystemen. Daarom wordt het des te belangrijker te streven naar de optimale chemische samenstelling van de motorolie en het opvolgen van het OEM-advies.
Het is dus van belang de juiste motorolie te kiezen die voldoet aan de OEM-adviezen, en daarmee aan de voorgeschreven specificaties en viscositeit. Benieuwd welke smeermiddelen geschikt zijn voor uw voertuig? Raadpleeg dan onze Olieadviseur.
De toekomst van viscositeiten
Momenteel wordt een 0W-20 motorolie al door verschillende automobielfabrikanten voorgeschreven. Sommige automobielfabrikanten schrijven zelfs al een 0W-16 voor, aanleiding voor Eurol om de Eurol Evolence 0W-16 te lanceren. Ontwikkelingen naar 0W-12 en 0W-8 motoroliën zijn zelfs al gaande. De lagere viscositeit van deze motoroliën zal nóg meer brandstofbesparing moeten bieden.
Vanuit ons Research & Development Center houden onze engineers zich continu bezig met de ontwikkeling en verbetering van producten en technologieën. We volgen de ontwikkelingen in de markt op de voet om onze smeermiddelen de juiste eigenschappen te geven voor optimale prestaties.