fbpx
HomeKennisbankDe trend naar laag-viskeuze motoroliën
laag-viskeuze motoroliën

13 juni 2023

De trend naar laag-viskeuze motoroliën

Om de uitstoot van COte beperken, worden er wereldwijd continu scherpere eisen gesteld aan personenauto’s. Naast innovaties in motortechnologie en materiaalgebruik valt er ook brandstofwinst te behalen op het gebied van smeermiddelen. Dit is terug te zien in de trend naar het ontwikkelen van steeds laag-viskeuze motoroliën. In dit artikel gaan we verder in op deze trend en kijken we naar de laatste ontwikkelingen op het gebied van viscositeit.

laag-viskeuze motoroliën nader toegelicht

Het gebruik van een motorolie die voldoet aan de voorgeschreven viscositeit is van groot belang om de bewegende delen van de motor voldoende smering te bieden. De motorolie dient een zodanige smeerfilm op te bouwen dat er geen contact ontstaat tussen de bewegende delen, zodat slijtage wordt voorkomen.

De kans op slijtage kan onder andere worden verminderd door toepassing van een motorolie met een hoge viscositeit. Hoe hoger de viscositeit, hoe dikker de smeerfilm en hoe kleiner de kans op metaal-metaalcontact. Echter, een te dikke smeerfilm zal leiden tot weerstand, resulterend in energieverlies. Vloeistofwrijving leidt namelijk tot een hoger brandstofverbruik en daarmee meer CO2-uitstoot. Daarom is er een trend zichtbaar die zich richt op het vinden van de juiste balans: het ontwikkelen van laag-viskeuze motoroliën, die goede bescherming biedt in combinatie met brandstofbesparende eigenschappen.

Brandstofbesparende motorolie

Om brandstofverbruik door overmatige vloeistofwrijving te voorkomen, streven automobielfabrikanten (OEM’s) ernaar steeds dunnere motoroliën toe te passen. Waar een decennium geleden een 5W-30 motorolie door de markt als revolutionair werd gezien, wordt er nu vaak al een 0W-20 aanbevolen. In het viscositeitsgetal staat het eerste cijfer – in dit geval 0 – voor de viscositeit bij een lage temperatuur. Hoe lager dit cijfer, hoe gemakkelijker de motor aanslaat bij een koude start. De letter W staat voor winter. Het tweede getal – in dit geval 20 – geeft de viscositeit aan bij een warme motor (100 ̊C). Hoe lager dit getal, hoe dunner de motorolie (zie bovenstaande video).

De trend naar lagere viscositeiten vraagt om nieuwe formuleringen van motoroliën die de OEM-specificaties afdekken. Hoe lager de viscositeit van een motorolie, des te belangrijker wordt de chemische bescherming van de motor. Desondanks dienen er lagere concentraties chemische componenten gebruikt te worden, in verband met de fijngevoelige nabehandelingssystemen. Daarom wordt het des te belangrijker te streven naar de optimale chemische samenstelling van de motorolie en het opvolgen van het OEM-advies.

Het is dus van belang de juiste motorolie te kiezen die voldoet aan de OEM-adviezen, en daarmee aan de voorgeschreven specificaties en viscositeit. Benieuwd welke smeermiddelen geschikt zijn voor uw voertuig? Raadpleeg dan onze Olieadviseur.

De toekomst van viscositeiten

Momenteel wordt een 0W-20 motorolie al door verschillende automobielfabrikanten voorgeschreven. Sommige automobielfabrikanten schrijven zelfs al een 0W-16 voor, aanleiding voor Eurol om de Eurol Evolence 0W-16 te lanceren. Ontwikkelingen naar 0W-12 en 0W-8 motoroliën zijn zelfs al gaande. De lagere viscositeit van deze motoroliën zal nóg meer brandstofbesparing moeten bieden.

Vanuit ons Research & Development Center houden onze engineers zich continu bezig met de ontwikkeling en verbetering van producten en technologieën. We volgen de ontwikkelingen in de markt op de voet om onze smeermiddelen de juiste eigenschappen te geven voor optimale prestaties.

Neem contact op

Werken bij

Barst jij van de energie?

Werken bij Staveren is gewoon goed werk! Met een team van 170 betrokken en gedreven medewerkers voorzien we elke dag mensen van energie.

Meer informatie

Voordelig zakelijk tanken

Van Staveren tankkaart

Grip op de (brandstof) kosten van jouw wagenpark én overzicht in de administratie? Dat kan met de Van Staveren Tankkaart.

Meer informatie

Acties

Acties en aanbiedingen

Ontdek onze geweldige kortingen! Bekijk het overzicht hieronder voor de huidige acties en aanbiedingen. Profiteer snel en bespaar!

Meer informatie

Energietransitie

Wij veranderen mee

Schoon rijden voor zoveel mogelijk mensen beschikbaar maken. Zodat we samen door duurzame mobiliteit kunnen bijdragen aan een schonere wereld.

Meer informatie