13 juni 2023
3 trends in transmissieoliën
Brandstofbesparing, soepeler schakelen, een verlengde levensduur en kleinere carterinhouden: de belangrijkste beweegredenen voor innovaties op transmissiegebied. Deze drijfveren hebben de laatste jaren niet alleen gezorgd voor steeds geavanceerdere transmissiesystemen, maar ook voor doorontwikkeling van het toegepaste smeermiddel. In dit artikel kijken we naar de trends in de ontwikkeling van transmissieoliën.
De innovatie van transmissies
De handgeschakelde versnellingsbak is, met name in Europa, al decennialang de meest toegepaste vorm van transmissie. Innovaties hebben hierbij niet stilgestaan: de transmissies kunnen met steeds hogere koppels overweg en werken efficiënter. Ook zijn de laatste jaren nieuwe materialen geïntroduceerd in transmissies, zoals molybdeen en koolstofvezel. Deze materialen zorgen voor een langere levensduur, verbeterde kwaliteit van schakelen en brandstofbesparing.
Ook automatische transmissies worden steeds populairder en zuiniger. Met name CVT (Continuously Variable Transmission) en DCT (Dual Clutch Transmission) varianten hebben een steeds groter marktaandeel ingenomen. Naast het feit dat de bestuurder hier niet hoeft te koppelen en schakelen, bieden dit soort complexere transmissies vaak brandstofbesparende eigenschappen ten opzichte van de handgeschakelde bakken. Ook de conventionele automatische transmissies worden steeds geavanceerder. Niet alleen in besturing (hydraulisch naar elektronisch), maar ook door de toename van de hoeveelheid trappen: de 8- en 9-traps bakken worden steeds vaker toegepast, terwijl de 10-traps automaat ook al vertegenwoordigd is.
Waar transmissies met meer trappen vaak meer ruimte nodig hebben, is voor voornamelijk de automatische transmissies ook het verkleinen van de versnellingsbak een belangrijke ontwikkeling. Dit om ook de kleinere en lichtere voertuigen met een brandstofbesparende transmissie te kunnen uitrusten. Deze kleinere carters zorgen voor hogere temperaturen, wat een grotere uitdaging biedt voor het toegepaste smeermiddel. In het bereiken van brandstofbesparing, soepel schakelen en een langere levensduur, speelt de transmissieolie dan ook een prominente rol. Om tot optimale prestaties te komen zijn interessante trends te zien in de ontwikkeling van transmissieoliën: lagere viscositeiten, geavanceerde additieventechnologie en de afdekking van een breed specificatiebereik.
1. Lagere viscositeit
In een eerder kennisartikel keken we naar de ontwikkeling van steeds dunnere motoroliën. De trend naar toepassing van een laag-viskeus smeermiddel om brandstof te besparen is ook te zien op gebied van transmissieoliën, zoals in de ontwikkeling van de handgeschakelde transmissieoliën (MTF’s) 75W-80 en 75W. Deze dunnere oliën kunnen bovendien de warmte in de transmissie sneller afvoeren. Ook voor automatische versnellingsbakken is deze trend zichtbaar. De modernste automatische transmissieoliën (ATF’s), zoals Eurol ATF 6700 en ATF 7400, zijn in vergelijking tot de klassieke ATF’s al een stuk dunner. Ook voor CVT’s en DCT’s is de ontwikkeling naar laag-viskeuze oliën gaande. Voor optimaal presteren van de transmissie en het voorkomen van slijtage, is het hierbij van belang dat de transmissieolie voldoende bescherming biedt, ook bij lage viscositeiten en hoge temperaturen.
2. Geavanceerde additieventechnologie
Om optimale bescherming te bieden, bevat een transmissieolie verschillende additieven (zie onderstaande afbeelding). Denk hierbij aan anti-oxidatie, anti-schuim, anti-corrosie en anti-slijtage additieven, EP (Extreme Pressure) additieven, viscositeitsverbeteraars, wrijvingsveranderaars (oftewel ‘friction modifiers’) en dispersanten. De keuze en hoeveelheid gebruikte additieven verschilt per type transmissieolie.
Met de veranderende transmissies wordt ook de additivering steeds geavanceerder. Om optimale wrijving van ATF’s onder alle omstandigheden te kunnen garanderen, nemen de wrijvingsveranderaars een steeds prominentere rol in. In dit soort complexe transmissies, met tot soms wel 10 trappen, is het namelijk van groot belang dat de bestuurder soepel en trillingsvrij kan schakelen.
Doordat de handgeschakelde bakken met steeds meer koppels overweg kunnen en efficiënter werken, heeft ook dit type transmissie het zwaarder te verduren dan voorheen. Voor moderne MTF’s neemt het EP (Extreme Pressure) additief, dat ervoor zorgt dat ook onder hogere belasting slijtage aan de transmissie wordt teruggedrongen, daardoor een steeds belangrijkere positie in.
Naast het zoeken naar de optimale samenstelling van additieven is er een toename te zien in het gebruik van synthetische basisoliën. Dit om ervoor te zorgen dat de transmissieolie, ook bij langere verversingsintervallen, onder de meest uiteenlopende temperatuurs- en gebruiksomstandigheden haar eigenschappen behoudt.
3. Breed specificatiebereik
Waar vroeger API GL-4 de gangbare specificatie was voor MTF’s, worden er tegenwoordig steeds meer OEM specificaties voorgeschreven. Het aantal specificaties voor ATF’s loopt zelfs in de honderden. Dat heeft geleid tot de ontwikkeling van transmissieoliën die een grote range aan specificaties afdekken. Hoewel MTF’s minder universeel zijn, bestaan er verschillende ATF’s met een zeer breed specificatiebereik. Dat wil zeggen dat één type transmissieolie geschikt is voor verschillende typen voertuigen, zoals de Eurol ATF 1100 en Eurol ATF 6700 voor automatische transmissies.
Het is hierbij van belang de juiste transmissieolie te kiezen die voldoet aan de OEM-adviezen en daarmee aan de voorgeschreven specificaties en viscositeit. Ook is het van belang de transmissieolie te verversen volgens fabrieksvoorschriften.
Voor snelle en eenvoudige spoeling van automatische transmissies biedt Eurol de ATF Flushmachine. Benieuwd welke transmissieolie geschikt is voor uw voertuig? Raadpleeg dan onze Olieadviseur.
Toekomst van transmissieoliën
Automatische transmissies zullen de markt naar verwachting steeds verder veroveren, mede door de toenemende populariteit van hybride voertuigen. DCT’s en CVT’s zullen hier een belangrijke rol spelen om brandstofbesparing te bereiken. De toepassing van DCT’s en CVT’s wordt ook al verkend voor elektrische voertuigen. Met de verdere ontwikkeling van de transmissiesystemen wordt het belang van het juiste smeermiddel steeds groter. De verdraagzaamheid met nieuwe materialen, en de geleidbaarheid van de transmissieolie bij hybride auto’s, zijn hierbij cruciaal om optimale bescherming te blijven bieden onder alle omstandigheden.
Vanuit ons Research & Development Center houden onze engineers zich continu bezig met de ontwikkeling en verbetering van producten en technologieën. We volgen de innovaties in de markt op de voet om onze transmissieoliën de juiste eigenschappen te geven voor optimale prestaties.