fbpx
HomeKennisbankVerlaag je brandstofverbruik
7 tips om het brandstofverbruik van landbouwmachines te verlagen

13 juni 2023

Verlaag je brandstofverbruik

Als (agrarisch) ondernemer weet je als geen ander hoe belangrijk het is om zuinig om te gaan met brandstof. Het brandstofverbruik van landbouwmachines is namelijk aanzienlijk en kan een flinke kostenpost vormen. Bovendien is het verminderen van het brandstofgebruik beter voor het milieu. Maar hoe kun je het brandstofverbruik van jouw landbouwmachines verlagen? In deze blog geven we 7 tips die daarbij kunnen helpen.

1. Pleeg goed en regelmatig onderhoud

Goed onderhoud van landbouwmachines is cruciaal om het brandstofverbruik te verminderen. Denk hierbij aan het tijdig vervangen van filters en het afstellen van de motor. Zorg er daarnaast voor dat de banden op de juiste spanning zijn en dat de machine goed is afgesteld op het werk dat gedaan moet worden. Een goed onderhouden machine verbruikt namelijk minder brandstof.

2. Brandstofverbruik verlagen met de juiste brandstof 

Natuurlijk is het gebruik van de juiste brandstof van groot belang voor het verlagen van het brandstofgebruik van landbouwmachines. De keuze van de brandstof moet passen bij de specifieke machine en de werkzaamheden die ermee worden uitgevoerd. Zo zijn er verschillende soorten brandstof, elk met hun eigen eigenschappen. Het is belangrijk om de voor- en nadelen van elk type brandstof te overwegen voordat u een keuze maakt.

Een duurzame optie is HVO diesel. HVO diesel is een alternatieve dieselbrandstof die gemaakt is van hernieuwbare grondstoffen, zoals plantaardige olie en afvalvetten. Deze brandstof heeft een aantal voordelen ten opzichte van conventionele diesel, zoals:

  • Het kan tot wel 89% CO2-reductie opleveren, wat bijdraagt een en beter milieu.
  • Het is compatibel met de meeste dieselvoertuigen en kan zonder aanpassingen worden gebruikt.
  • Het heeft een hogere energiedichtheid dan conventionele diesel, wat betekent dat er minder brandstof nodig is om deze afstand af te leggen.

Het gebruik van HVO diesel kan dus helpen om het brandstofverbruik van landbouwmachines te verminderen en tegelijkertijd de CO2​-uitstoot te verminderen. Het is echter wel belangrijk om te onthouden dat HVO diesel momenteel nog duurder is dan conventionele diesel. Het kan daarom interessant zijn om de kosten van de brandstof af te wegen tegen de voordelen voor het milieu en het brandstofverbruik.

Lees hier alles over het verschil tussen HVO en fossiele diesel

3. Verminder de belasting van de machine

Een machine die te zwaar belast wordt, verbruikt meer brandstof. Zorg er daarom voor dat je de machine niet overbelast en het gewicht zo veel mogelijk beperkt. Dit kun je bijvoorbeeld doen door minder brandstof en materiaal mee te nemen dan strikt noodzakelijk.

4. Gebruik de juiste bandenspanning en voorkom onnodig stationair draaien

Een juiste bandenspanning is belangrijk om het brandstofgebruik te verminderen. Als de bandenspanning te laag is, moet de motor harder werken om de machine voort te bewegen, wat leidt tot meer brandstofverbruik. Controleer dus regelmatig de bandenspanning en pas deze aan indien nodig. Ook is het belangrijk om de machine niet te lang stationair te laten draaien. Een machine die stationair draait, verbruikt ook brandstof. Zet de machine uit als deze niet gebruikt wordt en start hem opnieuw als je weer aan de slag gaat.

Lees hier alles over het gebruik van de juiste bandenspanning

5. Gebruik de juiste smeermiddelen

Smeermiddelen zijn essentieel voor het soepel laten draaien van de motor en andere bewegende onderdelen van landbouwmachines. Het gebruik van hoogwaardige smeermiddelen kan het brandstofverbruik van landbouwmachines verminderen door de wrijving tussen de bewegende onderdelen te verminderen. Het is belangrijk om de juiste smeermiddelen te gebruiken die geschikt zijn voor de specifieke toepassing en de omgevingsomstandigheden.

Daarnaast is het belangrijk om de smeermiddelen regelmatig te vervangen volgens de aanbevelingen van de fabrikant. Oude of verontreinigde smeermiddelen kunnen de prestaties van de motor negatief beïnvloeden en het brandstofverbruik verhogen. Door regelmatig het oliepeil en de staat van de olie te controleren en indien nodig bij te vullen of te vervangen, kan het brandstofverbruik van de landbouwmachine worden verminderd en de levensduur van de machine worden verlengd.

Verder kan het gebruik van synthetische smeermiddelen helpen om het brandstofverbruik te verminderen, omdat deze smeermiddelen minder viskeus zijn bij lage temperaturen en minder weerstand bieden bij hoge temperaturen. Dit resulteert in minder wrijving en minder energie die nodig is om de motor te laten draaien, wat leidt tot een lager brandstofverbruik. Smeermiddelen die specifiek zijn ontworpen voor het verbeteren van de brandstofefficiëntie van landbouwmachines, zijn bijvoorbeeld Shell Rimula R5 LE  &  Tellus S2 VX 46. 

Kortom, het optimaliseren van het gebruik van smeermiddelen kan helpen het brandstofverbruik te verminderen en de levensduur van de machine te verlengen.

6. Plan efficiënt om jouw brandstofverbruik te verlagen

Efficiënt plannen kan ook bijdragen aan het verminderen van het brandstofverbruik. Plan bijvoorbeeld de werkzaamheden zo dat er zo min mogelijk tijd verloren gaat aan het verplaatsen van de machine. Daarnaast kun je ook overwegen om meerdere werkzaamheden op één locatie uit te voeren.

7. Train de bestuurder om het brandstofverbruik te verlagen

Tot slot is het van belang om de bestuurder van de machine goed op te leiden en te trainen. Een bestuurder die zich bewust is van het brandstofverbruik en die weet hoe de machine optimaal gebruikt wordt, kan het brandstofverbruik aanzienlijk verminderen. Zorg er daarom voor dat de bestuurder getraind wordt in zuinig rijgedrag en dat hij of zij zich bewust is van de invloed van zijn of haar rijgedrag op het brandstofverbruik. Een zuinige rijstijl kan het brandstofverbruik met wel 10% verminderen.

Conclusie:

Als (agrarisch) ondernemer is het belangrijk om bewust om te gaan met brandstof, aangezien het brandstofverbruik van landbouwmachines aanzienlijk kan zijn en een flinke kostenpost kan vormen. Om het brandstofverbruik van landbouwmachines te verlagen, zijn er verschillende tips die kunnen helpen. Goed onderhoud van machines is cruciaal om het brandstofverbruik te verminderen. Ook het gebruik van de juiste brandstof, zoals HVO diesel, kan helpen om brandstof te besparen en tegelijkertijd de CO2-uitstoot te verminderen. Het verminderen van de belasting van de machine, de juiste bandenspanning, vermijden van onnodig stationair draaien vermijden en het gebruik van de juiste smeermiddelen zijn ook effectieve manieren om brandstof te besparen. Het toepassen van deze tips kan niet alleen kosten besparen, maar draagt ook bij aan een beter milieu.

Vrijblijvend advies?

Na het lezen van deze informatie, kunt u hopelijk beter afwegen hoe je het brandstofverbruik van jouw landbouwmachines verlaagt. Wil je meer weten? Vraag dan vrijblijvend een adviesgesprek aan. Het team van Van Staveren helpt je graag verder.

Van Staveren levert al meer dan 75-jaar kwalitatief hoogwaardige brandstoffen, smeermiddelen, propaan en brandstofinstallaties. Wil je een uitgebreid advies of meer informatie over ons assortiment? Maak dan een vrijblijvende afspraak.

Neem contact op

3 trends in de ontwikkeling van transmissieolien

3 trends in transmissieoliën

Brandstofbesparing, soepeler schakelen en een verlengde levensduur: In dit artikel kijken we naar de trends in de ontwikkeling van transmissieoliën.

Meer informatie
Wat is HVO diesel?

Wat is HVO diesel?

Wat voor brandstof is HVO nu precies? In deze blog beschrijven wij de functionele mogelijkheden van HVO diesel.

Meer informatie
Leverancier van brandstof, smeermiddelen, tankpassen, propaan en AdBlue.

Leverancier van brandstof, smeermiddelen, tankpassen, propaan en AdBlue

Bestellen

Wij geven energie om bedrijven vooruit te helpen. Met ons uitgebreide wagenpark van 15 tankauto’s , voorzien we jou graag van de benodigde energie, altijd en overal.

Meer informatie

Energietransitie

Wij veranderen mee

Schoon rijden voor zoveel mogelijk mensen beschikbaar maken. Zodat we samen door duurzame mobiliteit kunnen bijdragen aan een schonere wereld.

Meer informatie