fbpx
HomeKennisbankBrandstofbe-sparing met de juiste banden
Het belang van de juiste banden voor je landbouwmachines

13 mei 2023

Brandstofbe-sparing met de juiste banden

Als landbouwer wil je natuurlijk het beste uit je landbouwmachines halen en ervoor zorgen dat ze zo efficiënt mogelijk werken. Het kiezen van de juiste banden voor je landbouwmachine is een belangrijk onderdeel van dit proces en kan aanzienlijke voordelen opleveren. In deze blog bespreken we enkele factoren die van invloed zijn op het brandstofverbruik van je machine en hoe het kiezen van de juiste banden hierbij kan helpen.

1. Kies de juiste bandenspanning

Het is cruciaal om de juiste bandenspanning te hebben voor de banden van je landbouwmachine. Een te lage bandenspanning zorgt ervoor dat de machine meer weerstand ondervindt tijdens het rijden, wat leidt tot een hoger brandstofverbruik. Aan de andere kant kan een te hoge bandenspanning leiden tot verminderde tractie en grip, waardoor de machine harder moet werken om vooruit te komen. Dit kan ook resulteren in meer brandstofverbruik.

Het is daarom belangrijk om de juiste bandenspanning te gebruiken volgens de aanbevelingen van de fabrikant van de landbouwmachine en de bandenfabrikant.

2. Kies de juiste bandenmaat

Naast de juiste bandenspanning is het ook belangrijk om de juiste bandenmaat te kiezen voor je landbouwmachine. Een te grote band kan meer weerstand creëren en daardoor het brandstofverbruik verhogen, terwijl een te kleine band de prestaties van de machine kan beïnvloeden. Het is daarom belangrijk om de juiste bandenmaat te kiezen volgens de aanbevelingen van de fabrikant van de landbouwmachine en de bandenfabrikant. Dit zal ervoor zorgen dat je de optimale prestaties uit je machine haalt en de brandstofkosten verlaagt.

3. Gebruik radiaalbanden

Een andere belangrijke factor die het brandstofverbruik van je landbouwmachine kan beïnvloeden, is de rolweerstand van de banden. Radiaalbanden zijn flexibeler dan conventionele diagonaalbanden en hebben daardoor minder rolweerstand. Dit kan leiden tot een lager brandstofverbruik van je landbouwmachine.

4. Gebruik banden met een lage rolweerstand

Naast het gebruik van radiaalbanden is het ook belangrijk om banden te kiezen met een lage rolweerstand. Banden met een lage rolweerstand hebben minder energie nodig om te rollen, wat resulteert in een lager brandstofverbruik. Je kunt de rolweerstand van banden vergelijken door te kijken naar hun labelklasse, waarbij een A-label de laagste rolweerstand heeft en een G-label de hoogste.

Conclusie

het gebruik van de juiste banden voor je landbouwmachine is essentieel voor het optimaliseren van de prestaties en het verminderen van het brandstofverbruik. Door de juiste bandenspanning, -maat, -type en rolweerstand te kiezen, kun je ervoor zorgen dat je machine minder weerstand ondervindt tijdens het rijden, wat kan leiden tot een lager brandstofverbruik en een verbeterde tractie en grip. Het is daarom belangrijk om zorgvuldig te overwegen welke banden het meest geschikt zijn voor jouw landbouwmachine en de werkomstandigheden waarin deze wordt gebruikt.

Vrijblijvend advies?

Na het lezen van deze informatie, kun je hopelijk beter afwegen wat het belang van de juiste banden voor jouw landbouwmachines is. Wil je alsnog meer weten? Vraag dan vrijblijvend een adviesgesprek aan. Ons team helpt je graag verder.

Van Staveren levert al meer dan 75-jaar kwalitatief hoogwaardige brandstoffen, smeermiddelen, propaan en brandstofinstallaties. Wil je een uitgebreid advies of meer informatie over ons assortiment?

Neem contact op

Werken bij

Barst jij van de energie?

Werken bij Staveren is gewoon goed werk! Met een team van 170 betrokken en gedreven medewerkers voorzien we elke dag mensen van energie.

Meer informatie

Voordelig zakelijk tanken

Van Staveren tankkaart

Grip op de (brandstof) kosten van jouw wagenpark én overzicht in de administratie? Dat kan met de Van Staveren Tankkaart.

Meer informatie

Acties

Acties en aanbiedingen

Ontdek onze geweldige kortingen! Bekijk het overzicht hieronder voor de huidige acties en aanbiedingen. Profiteer snel en bespaar!

Meer informatie

Energietransitie

Wij veranderen mee

Schoon rijden voor zoveel mogelijk mensen beschikbaar maken. Zodat we samen door duurzame mobiliteit kunnen bijdragen aan een schonere wereld.

Meer informatie