fbpx
HomeKennisbankWat is HVO diesel?
Wat is HVO diesel?

7 juni 2023

Wat is HVO diesel?

Renewable diesel (HVO) oftewel Hydrotreated Vegetable Oil, bestaat uit plantaardige oliën en/of vetten die behandeld zijn met waterstof en reduceert de CO2 uitstoot tot wel 90%. In de brandstoffensector is HVO diesel inmiddels een niet meer weg te denken begrip.

Wat is Renewable diesel, Mag je HVO diesel het in ieder voertuig gebruiken en wat zijn de voor- en nadelen?

Tegenwoordig hoor je steeds vaker het woord ‘HVO’, maar wat voor brandstof is dit nu precies, wat zijn de verschillen tussen HVO 20 en HVO 100, wat is het verschil tussen HVO en fossiele diesel, mag je Hydrotreated Vegetable Oil in alle machines tanken en wat zijn de voor- en nadelen van HVO diesel? In dit bericht beschrijven wij de functionele mogelijkheden van HVO diesel zó goed mogelijk en daarnaast geven wij ook antwoord op bovenstaande vragen.

Wat is HVO diesel?

HVO is een hernieuwbare dieselbrandstof die voor 100% vervaardigd wordt door slachtafval, bosafval en andere reststoffen. HVO is in feite een chemische kopie van fossiele diesel. De molecuulstructuur is dan ook bijna gelijk aan die van diesel. Daarom kan HVO ook worden gebruikt in conventionele dieselmotoren voor zware voertuigen, zonder dat de motor moet worden aangepast. Afhankelijk van de mengverhouding, realiseer je dus enorme CO2-reducties.

HVO diesel is het (CO2 reducerende) alternatief voor fossiele diesel. HVO (Hydrotreated Vegetable Oils) is een variant van biodiesel, dat behandeld is. Door de behandeling is een alternatieve, hoogwaardige en schone brandstof ontstaan die veel duurzamer is dan fossiele brandstoffen.

Hierdoor is HVO een fossielvrije en hernieuwbare brandstof met enorme voordelen op het gebied van duurzaamheid. Denk aan een zeer hoge CO2-reductie van maar liefst 90% en een lagere uitstoot van schadelijke emissies zoals fijnstof, stikstof en zwavel. HVO diesel is vrijwel geurloos en goed biologisch afbreekbaar. Kortom, de meest duurzame diesel van dit moment! Bij de eindgebruiker staat het ook bekend als ‘Blauwe Diesel’.

Hydrotreated Vegetable Oil heeft verschillende voordelen ten opzichte van fossiele diesel. Het is een volledig hernieuwbare en duurzame brandstof, die tot wel 90%* broeikasgasemissies (CO2e) reduceert. Het kan puur worden gebruikt of gemengd met gewone diesel en biedt lagere onderhoudskosten in vergelijking met andere hernieuwbare alternatieven. Geen enkele technische aanpassing van de motor nodig, dus gewoon tanken en rijden!

Kan je HVO Renewable diesel in ieder voertuig gebruiken?

Nee, je kunt HVO (Hydrotreated Vegetable Oil) diesel niet in ieder voertuig gebruiken. Hoewel HVO een veelbelovende brandstof is vanwege zijn duurzaamheid en emissiereductie, zijn er enkele belangrijke overwegingen voordat je het in een voertuig gebruikt.

→ Voertuigcompatibiliteit: Niet alle voertuigen zijn geschikt om HVO diesel te gebruiken. Moderne dieselvoertuigen die voldoen aan de Euro 5- en Euro 6-normen, zijn over het algemeen beter geschikt voor het gebruik van HVO. Oudere voertuigen met oudere motoren zijn mogelijk niet geschikt voor deze brandstof, omdat de motor en de brandstofsystemen mogelijk niet zijn ontworpen om HVO te verwerken.

→ Fabrikantgoedkeuring: Als je overweegt HVO te gebruiken, is het essentieel om te controleren of de fabrikant van het voertuig deze brandstof expliciet heeft goedgekeurd. Sommige fabrikanten geven goedkeuring voor het gebruik van HVO in hun dieselvoertuigen, terwijl anderen dat niet doen. Het gebruik van HVO in een voertuig zonder de juiste goedkeuring kan de garantie ongeldig maken en mogelijke schade aan de motor veroorzaken.

→ Brandstofinfrastructuur: Renewable diesel is niet altijd gemakkelijk verkrijgbaar in vergelijking met conventionele dieselbrandstof. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je toegang hebt tot betrouwbare bronnen van HVO als je van plan bent om het regelmatig te gebruiken.

Kortom, terwijl HVO een veelbelovende en duurzame brandstof is, moet je ervoor zorgen dat jouw voertuig geschikt is om het te gebruiken en dat de fabrikant het gebruik van HVO expliciet heeft goedgekeurd. Raadpleeg altijd de handleiding van jouw voertuig en neem indien nodig contact op met de fabrikant voor specifieke richtlijnen met betrekking tot het gebruik van Renewable diesel.

Wat zijn de voordelen van HVO diesel?

HVO100 kan de uitstoot van broeikasgassen (CO2e) tijdens de levenscyclus van de brandstof tot wel 90%* verminderen in vergelijking met fossiele diesel. De hernieuwbare diesel kan ook de plaatselijke uitlaatemissie helpen reduceren van oudere voertuigen, wat goed is voor de lokale luchtkwaliteit én voor de motoren zelf. Daarnaast blijven filters en injectoren bovendien ook langer schoon.

Lees hier de voor- en nadelen van HVO 

Wat is het verschil tussen HVO en fossiele diesel?

In tegenstelling tot fossiele brandstof, wordt HVO niet gemaakt van aardgas, maar van plantaardige oliën en vetten. HVO-brandstof is dus géén fossiele brandstof en is daarom een zogenoemde hernieuwbare diesel. De basis bestaat uit veel verschillende afval- en reststromen. Deze afvalproducten worden – anders dan bij biodiesel – behandeld met waterstof. De molecuulstructuur is daardoor bijna gelijk aan diesel. Maar de milieubelasting is afhankelijk van de mengverhouding dus veel lager. HVO kan gemengd worden met diesel en bestaat dus in verschillende verhoudingen, bijvoorbeeld HVO 20 (20% HVO, 80% diesel) en HVO 100 (100% HVO).

Naast de emissiereducties zorgt het hogere cetaangetal ook voor een zuinigere en stillere motor ten opzichte van fossiele diesel. Daarnaast is HVO ook niet hygroscopisch. Dat betekent dat het geen water aantrekt. Hierdoor veroudert deze brandstof minder snel dan bijvoorbeeld fossiele diesel.

Het verschil tussen HVO en fossiele diesel

Wat is het verschil tussen HVO 100 en HVO 20? 

Hydrotreated Vegetable Oil kunt u tanken in pure vorm (= HVO100) en in gemengde vorm (bv. HVO20 wat bestaat uit 20% HVO en 80% diesel). Hoe kiest u de meest geschikte variant? Wij helpen u graag bij deze keuze en leggen de belangrijkste verschillen uitgebreid uit.

Het verschil tussen HVO 100 & 20

Fabrieksgaranties & EN590 norm 

HVO is in feite een chemische kopie van fossiele diesel en kan daarom in principe worden gebruikt in conventionele dieselmotoren voor zware voertuigen, zonder dat de motoren moeten worden aangepast. HVO 20 mag gebruikt worden in iedere dieselmotor waarvoor de EN590 goedkeuring geldt, waardoor geen aanpassingen nodig zijn aan uw wagenpark. HVO100 voldoet aan de EN15940-norm. Inmiddels hebben veel motorenbouwers deze norm overgenomen voor hun dieselvoertuig. Daarentegen zijn niet alle dieselmotoren ook formeel door de fabrikanten vrijgegeven voor HVO/EN15940 diesel. Bij landbouw- en grondverzetmachines is die officiële vrijgave ook (nog) niet altijd aanwezig. In dit geval moet u dus een afweging maken tussen techniek, voordelen en garantiebepalingen.

Bij HVO 20 lig het anders. Omdat HVO 20 voor 80% uit fossiele diesel bestaat, voldoet het wel aan de EN590 norm voor dieselbrandstof. HVO Diesel B20 mag gebruikt worden in iedere dieselmotor waarvoor de EN590 goedkeuring geldt, waardoor geen aanpassingen nodig zijn aan uw wagenpark. Je kunt dus in alle dieselvoertuigen, zonder je zorgen te maken over garanties, HVO20 tanken.

HVO renewable diesel bestellen

Conclusie

De uitstoot is beduidend minder, het is gebruiksvriendelijker en de nadelen zijn slechts tijdelijk van aard en makkelijker op te lossen dan het probleem van fossiele brandstoffen die opraken. Kortom, HVO is een geweldig duurzaam alternatief voor fossiele brandstof.

Kom je er niet uit? Of heb je vragen? Maak dan een afspraak met één van onze vertegenwoordigers of plan online een afspraak naar wens in.

Neem contact op

Leverancier van brandstof, smeermiddelen, tankpassen, propaan en AdBlue.

Leverancier van brandstof, smeermiddelen, tankpassen, propaan en AdBlue

Producten

Wij geven energie om bedrijven vooruit te helpen. Met ons uitgebreide wagenpark van 15 tankauto’s , voorzien we jou graag van de benodigde energie, altijd en overal.

Meer informatie
brandstof bestellen

Groothandel

Brandstof bestellen

Profiteer van snelle levering, uitstekende service en competitieve prijzen. Met slechts een paar klikken ben je verzekerd van een snelle en betrouwbare levering van brandstof op elke gewenste locatie.

Meer informatie
Van Staveren Brandstofgroothandel

Agrarisch

Sectoren

(Bio)brandstoffen, smeermiddelen, propaan en AdBlue op jouw thuistankinstallatie of werklocatie afgestemd op de landbouwsector. Van Staveren levert ondersteuning op maat.

Meer informatie

Energietransitie

Wij veranderen mee

Schoon rijden voor zoveel mogelijk mensen beschikbaar maken. Zodat we samen door duurzame mobiliteit kunnen bijdragen aan een schonere wereld.

Meer informatie