fbpx
HomeNieuwsAccijnskorting vervalt per 1 juli 2023
accijnsverlaging vervalt per 1 juli

5 juni 2023

Accijnskorting vervalt per 1 juli 2023

Vanaf 1 juli 2023 hogere brandstofprijzen verwacht door afbouw van accijnskorting en toepassen inflatiecorrectie

We willen iedereen graag op de hoogte brengen van belangrijk nieuws met betrekking tot de accijnsverlaging op brandstof. Vanaf 1 juli wordt de eerder doorgevoerde verlaging van de brandstofaccijns gehalveerd. Daarnaast zal er een inflatiecorrectie worden toegepast, wat resulteert in een stijging vanaf 1 juli 2023 van ongeveer 9,9 cent per liter diesel, 3,1 cent per liter propaan en 13,8 cent per liter benzine. Hierdoor komen de brandstofprijzen bijna weer op het niveau van voorheen.

Dieselprijzen stijgen bijna 10 cent per liter

Voor januari 2024 heeft het kabinet aangekondigd dat er een verdere afbouw van de accijnskorting gepland staat, waarbij de resterende verlaging wordt geannuleerd en opnieuw een inflatiecorrectie wordt toegepast. Hoewel de stijging van 1 juli 2023 definitief is, is de verhoging per 1 januari 2024 nog niet door het kabinet definitief vastgesteld. Wij zullen jullie op de hoogte houden van verdere ontwikkelingen en eventuele wijzigingen in het brandstofbeleid.

Afbouw compensatie

Om de hoge energieprijzen van 2022 te compenseren besloot het kabinet vorig jaar de brandstofaccijns te verlagen, maar daar komt binnenkort een einde aan. Op 1 april 2022 heeft het kabinet besloten om accijnsverlagingen door te voeren om de stijgende energieprijzen te compenseren. Deze accijnskorting resulteerde vorig jaar in een prijsverlaging van 11,1 cent voor diesel, 4,1 cent voor propaan en  17,3 cent voor benzine. Echter, vanaf 1 juli 2023 zullen deze accijnskortingen aanzienlijk verminderen.

Aanvankelijk waren de accijnsverlagingen gepland tot eind 2022, maar dit werd verlengd tot 1 januari 2024. De Rijksoverheid meldt nu dat de accijnsverlagingen worden gehalveerd naar 5,55 cent per liter voor diesel, 2 cent per liter voor propaan en 8,65 cent per liter voor benzine. Echter door het toepassen van een inflatiecorrectie zullen de brandstofprijzen vanaf 1 juli gaan stijgen met ongeveer 9,9 cent per liter diesel, 3,1 cent per liter propaan en 13,8 cent per liter benzine. Dit brengt de brandstofprijzen weer bijna op het niveau van voorheen.

Bovendien kunnen de prijzen van benzine en diesel nog verder stijgen. Minister Jetten van Klimaat en Energie heeft namelijk plannen om biobrandstof te mengen met benzine en diesel. Hierdoor zou de prijs van deze brandstoffen met 5 tot 10 cent kunnen stijgen. In het ergste geval betekent dit dat dat benzine straks 18,65 cent duurder is dan nu en 15,55 cent extra voor diesel.

Nog profiteren van de huidige accijnskorting?

Bestel ruim op tijd zodat wij uw brandstoftank voor 1 juli kunnen afvullen !

Neem contact op

Vanwege de accijnsverhoging verwachten wij in de laatste week veel brandstofbestellingen en wij zullen er alles aan doen om iedereen op tijd te beleveren. Wij willen u daarom verzoeken om op tijd en zo vroeg mogelijk uw bestelling te plaatsen. Als bestellingen “op het laatste moment” bij ons binnenkomen dan kunnen wij wellicht geen tijdige levering garanderen.  Besteld daarom ruim op tijd zodat wij de tijd hebben om de brandstof bij u af te leveren.

Blijf onze nieuwsbrief volgen voor het laatste nieuws en belangrijke updates.

 

7 tips om het brandstofverbruik van landbouwmachines te verlagen

Verlaag je brandstofverbruik

In deze blog geven we 7 tips die helpen bij het verlagen van jouw brandstofverbruik.

Meer informatie
3 trends in de ontwikkeling van transmissieolien

3 trends in transmissieoliën

Brandstofbesparing, soepeler schakelen en een verlengde levensduur: In dit artikel kijken we naar de trends in de ontwikkeling van transmissieoliën.

Meer informatie

Kennisbank

Jouw kennispartner

Boeiende artikelen, praktische tips en analyses. Onze kennisbank wordt regelmatig bijgewerkt zodat jij altijd toegang hebt tot relevante informatie.

Meer informatie

Energietransitie

Wij veranderen mee

Schoon rijden voor zoveel mogelijk mensen beschikbaar maken. Zodat we samen door duurzame mobiliteit kunnen bijdragen aan een schonere wereld.

Meer informatie