fbpx
HomeNieuwsUitleg stijgende brandstofprijzen

10 maart 2022

Uitleg stijgende brandstofprijzen

De brandstofprijzen stijgen bijna dagelijks, daar kan je niet om heen. Iedereen merkt dat tanken steeds duurder wordt. Bij veel mensen is er verwarring mede door het grote verschil tussen de brandstofprijzen in Nederland en in de landen om ons heen. Daarom een eenvoudige uitleg van de achterliggende redenen omtrent de hoge prijzen voor benzine, diesel en gas.

Prijs als drietraps raket uitgelegd

De benzineprijs is opgebouwd uit de kale brandstofprijs, opgehoogd met accijnzen. Daarbovenop wordt ook nog eens 21% BTW geheven. Belasting over belasting is dat dus. Dit systeem zorgt ervoor dat het belastingcomponent steeds groter wordt als de kale brandstofprijs stijgt. De accijns is een vaste prijs. Voor diesel is de accijns 54 cent en voor benzine is dit 81 cent.

De stijging van deze kale brandstofprijs kan veroorzaakt worden door vele verschillende factoren. Op dit moment is de voornaamste reden de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. Er wordt veel olie (waarvan brandstof gemaakt wordt) uit Rusland gehaald en de verslechterde situatie daar heeft veel invloed op de olieprijs en dus ook de brandstofprijzen.

Werken bij

Barst jij van de energie?

Werken bij Staveren is gewoon goed werk! Met een team van 170 betrokken en gedreven medewerkers voorzien we elke dag mensen van energie.

Meer informatie

Voordelig zakelijk tanken

Van Staveren tankkaart

Grip op de (brandstof) kosten van jouw wagenpark én overzicht in de administratie? Dat kan met de Van Staveren Tankkaart.

Meer informatie

Acties

Acties en aanbiedingen

Ontdek onze geweldige kortingen! Bekijk het overzicht hieronder voor de huidige acties en aanbiedingen. Profiteer snel en bespaar!

Meer informatie

Energietransitie

Wij veranderen mee

Schoon rijden voor zoveel mogelijk mensen beschikbaar maken. Zodat we samen door duurzame mobiliteit kunnen bijdragen aan een schonere wereld.

Meer informatie