fbpx
HomeNieuwsMogelijke boycot Russische olie door Nederland

29 april 2022

Mogelijke boycot Russische olie door Nederland

Nederland lijkt het Duitse voorbeeld te volgen en mogelijk over te gaan op een boycot van Russische olie. Bij een boycot is het mogelijk dat er een tekort zou ontstaan aan brandstof, met name voor diesel. Dit kan er voor zorgen dat de prijzen aan de pomp weer wat zullen stijgen. Zowel op nationaal als Europees niveau ligt de optie van een boycot van olie uit Rusland toch op tafel.

Gevolgen tankstation branche

Nederland importeert een groot percentage ruwe olie en olieproducten uit Rusland. Een boycot zou een paar maanden volgehouden kunnen worden vanwege strategische voorraden die worden aangehouden, maar er kunnen mogelijk tekorten ontstaan.

Olie op de markt

Mocht Nederland daadwerkelijk overgaan tot een boycot, zal de Russische olie ook niet zomaar te vervangen zijn door olie uit andere landen. Landen waar olie geproduceerd wordt kiezen er al snel voor om het product in eigen land te houden. Maar het kan ook zijn dat het land zelf onder sancties valt of nauw samen werkt met Rusland.

Overstappen op alternatieven

Een alternatief zal zijn dat de fossiele brandstof zo snel mogelijk wordt vervangen door een hernieuwbare variant. Dit kan bijvoorbeeld door gebruik te maken van afvalstromen, overigens is dit voor 85% al het geval in Nederland. Raffinaderijen kunnen omschakelen als ze met andere ruwe olie te maken krijgen. Voor het raffinagecomplex zou dat in Nederland moeten kunnen, al zal het tot hogere kosten leiden.

Werken bij

Barst jij van de energie?

Werken bij Staveren is gewoon goed werk! Met een team van 170 betrokken en gedreven medewerkers voorzien we elke dag mensen van energie.

Meer informatie

Voordelig zakelijk tanken

Van Staveren tankkaart

Grip op de (brandstof) kosten van jouw wagenpark én overzicht in de administratie? Dat kan met de Van Staveren Tankkaart.

Meer informatie

Acties

Acties en aanbiedingen

Ontdek onze geweldige kortingen! Bekijk het overzicht hieronder voor de huidige acties en aanbiedingen. Profiteer snel en bespaar!

Meer informatie

Energietransitie

Wij veranderen mee

Schoon rijden voor zoveel mogelijk mensen beschikbaar maken. Zodat we samen door duurzame mobiliteit kunnen bijdragen aan een schonere wereld.

Meer informatie