fbpx
HomeKennisbankControleer jouw brandstoftank op condens
Het belang van het controleren van de brandstoftank op condens

13 april 2023

Controleer jouw brandstoftank op condens

Het is van cruciaal belang om uw (landbouw)machines in topconditie te houden, zodat u het hele jaar door efficiënt kunt werken. Een belangrijke stap in dit proces is om uw brandstoftank te controleren op condensatie voordat u diesel bijtankt in uw trekker.

Condens in de brandstoftank: waarom regelmatige controles van groot belang zijn

Brandstof is de levensader van elke machine die op diesel of benzine draait. Van generatoren en landbouwapparatuur tot vrachtwagens en bussen, een betrouwbare brandstofvoorziening is essentieel voor het succes van talloze bedrijven en industrieën. Het is echter niet alleen de kwaliteit van de brandstof zelf die van belang is. Ook de opslag en het onderhoud van de brandstoftank zijn cruciaal om te voorkomen dat er problemen ontstaan. Een van de belangrijkste risico’s die kunnen optreden, is condens in de brandstoftank. In deze blog zullen we bespreken wat condens in de brandstoftank is, waarom het een probleem vormt en hoe regelmatige controles kunnen helpen om dit te voorkomen.

Wat is condens in de brandstoftank?

Condensatie verwijst naar het proces waarbij waterdamp in de lucht condenseert en zich vormt tot waterdruppels. Dit proces vindt plaats wanneer warme, vochtige lucht in contact komt met een kouder oppervlak, waardoor het vocht uit de lucht condenseert. In het geval van een brandstoftank kan condens ontstaan doordat de temperatuur binnenin de tank verschilt van de temperatuur buiten de tank. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer de tank wordt gevuld met koude brandstof en vervolgens wordt blootgesteld aan warme, vochtige lucht.

Waarom is condens in de brandstoftank een probleem?

Het probleem met condens in de brandstoftank is dat water en brandstof niet goed samengaan. Water is zwaarder dan brandstof en zal zich onderin de tank verzamelen. Dit kan leiden tot verschillende problemen:

  1. Verstopte filters: water in de brandstoftank kan ervoor zorgen dat filters verstopt raken. Dit kan leiden tot verminderde prestaties van de machine en uiteindelijk tot uitval.
  2. Roestvorming: water in de brandstoftank kan leiden tot roestvorming op de wanden van de tank. Dit kan leiden tot gaten in de tank waardoor lekkages ontstaan.
  3. Bacteriegroei: water in de brandstoftank kan de groei van bacteriën bevorderen. Deze bacteriën voeden zich met de brandstof en kunnen het systeem verstoppen maar ook de prestaties van de machine verminderen.
  4. Verminderde brandstofefficiëntie: water in de brandstoftank kan leiden tot een verminderde brandstofefficiëntie. Water kan de verbranding van de brandstof verstoren en kan de motor beschadigen.

Hoe kun je problemen voorkomen?

Om problemen te voorkomen, is het belangrijk om de brandstoftank na het winterseizoen te controleren op condensatie. Dit kan eenvoudig worden gedaan door de tank leeg te maken en te inspecteren op eventuele ophoping van water. Zorg er ook voor dat u de brandstoftank afdekt wanneer de trekker niet in gebruik is om te voorkomen dat er vocht in de tank komt.

Treft u toch water aan in de brandstoftank? Maak de brandstoftank dan schoon voordat u er nieuwe diesel in doet. Ook is het verstandig om een specialist te raadplegen om de tank grondig schoon te maken en eventuele schade te repareren. Door regelmatig de brandstoftank op condens te controleren en te reinigen, zorgt u ervoor dat de trekker maximaal presteert en u het hele jaar door efficiënt kunt werken.

Laat je brandstoftank periodiek controleren door Van Staveren

Wij bieden periodieke controles aan om te helpen bij het voorkomen van problemen die veroorzaakt zijn door condens in de brandstoftank. Tijdens deze controles zullen brandstoftanks regelmatig grondig geïnspecteerd worden en eventuele problemen identificeren voordat deze kunnen leiden tot schade en grotere problemen. Hieronder zijn enkele manieren waarop deze controles kunnen helpen:

  1. Analyse van de brandstofkwaliteit: Tijdens de controles zullen we een analyse van de brandstofkwaliteit uitvoeren. Dit helpt ons om de conditie van de brandstof te bepalen en eventuele onzuiverheden of verontreinigingen te identificeren die problemen kunnen veroorzaken.
  2. Inspectie van de brandstoftank: We zullen de brandstoftank inspecteren op tekenen van corrosie of beschadiging. Dit helpt ons om eventuele problemen tijdig te identificeren voordat ze verergeren en leiden tot lekkages of andere problemen.
  3. Controle van het vulsysteem: We zullen ook het vulsysteem inspecteren om te zorgen dat deze geen lekken of andere problemen heeft die kunnen leiden tot condensatie in de brandstoftank.
  4. Advies en aanbevelingen: Als we tijdens onze inspectie problemen identificeren, zullen we adviseren over de juiste stappen die genomen moeten worden om het probleem op te lossen. We kunnen ook aanbevelingen doen over het implementeren van preventieve maatregelen om toekomstige problemen te voorkomen.

Meer over onze periodieke controles

Heeft u last van condensatie in uw brandstoftank of wilt u een periodieke controle voor uw brandstoftank laten uitvoeren? Neem dan contact met ons op, zodat u weer veilig en betrouwbaar het land op kunt.

Neem contact op

Werken bij

Barst jij van de energie?

Werken bij Staveren is gewoon goed werk! Met een team van 170 betrokken en gedreven medewerkers voorzien we elke dag mensen van energie.

Meer informatie

Voordelig zakelijk tanken

Van Staveren tankkaart

Grip op de (brandstof) kosten van jouw wagenpark én overzicht in de administratie? Dat kan met de Van Staveren Tankkaart.

Meer informatie

Acties

Acties en aanbiedingen

Ontdek onze geweldige kortingen! Bekijk het overzicht hieronder voor de huidige acties en aanbiedingen. Profiteer snel en bespaar!

Meer informatie

Energietransitie

Wij veranderen mee

Schoon rijden voor zoveel mogelijk mensen beschikbaar maken. Zodat we samen door duurzame mobiliteit kunnen bijdragen aan een schonere wereld.

Meer informatie