fbpx
HomeKennisbankElektrische auto laden: hoe lang duurt dat?
ev-laden

11 juli 2023

Elektrische auto laden: hoe lang duurt dat?

Hoelang het opladen van een elektrische auto nu echt duurt hangt van een aantal factoren af. Zo heeft het vermogen van de laadpaal invloed op de snelheid. Maar ook hoe snel jouw auto in staat is om te laden. Als laatst is het ook nog van belang hoe vol of leeg de accu is op het moment van laden. Hieronder worden een aantal situaties benoemd waarbij uit wordt gegaan van een gemiddelde situatie.

Het vermogen van de lader hangt af van het type wat je gebruikt, bijvoorbeeld:

  • stopcontact thuis: 3,7 kW
  • laadpaal thuis: 3,7 – 11 kW
  • laadpaal op straat: 11-22 kW
  • snelladers langs de snelweg: 50-350 KW

Een simpel rekenvoorbeeld: mijn auto heeft een capaciteit van 75 kWh en ik laad op straat met een 11 kW lader. Het duurt dan theoretisch 75/11=6,8 uur voordat de accu vol is. Langs de snelweg bij een snellader van 150 kWh kan ik dan al na 30 min klaar zijn.

 

De functie van de boordlader

Zoals hierboven beschreven, hangt de snelheid van een elektrische auto opladen af van 3 dingen. Hoe langt het duurt om een elektrische auto op te laden, hangt af van het vermogen van het oplaadpunt en van de boordlader van je auto. De boordlader is een apparaat dat is ingebouwd in de elektrische auto. De boordlader zet wisselstroom om in gelijkstroom. Dat is nodig omdat een elektrische auto alleen gelijkstroom kan gebruiken, terwijl het elektriciteitsnet wisselstroom levert.

De boordlader heeft een maximale snelheid waarmee hij elektriciteit aan de batterij kan leveren. Hierdoor heeft het vermogen van de boordlader invloed op de laadsnelheid. Je kunt de auto wel aan een laadpaal met een hoog vermogen zetten (dat is niet slecht voor de accu en geeft ook geen kortsluiting), maar de auto zal er niet sneller van gaan laden.

 

Shell Recharge Kampen, Van Staveen Geeft energie. Snellaadpaal kampen

Een elektrische auto opladen met een snellader

Met een snellader kun je een elektrische auto sneller opladen. Bij een snellader met een vermogen van 75 kW, duurt laden minder dan 40 minuten. Daarbij wordt de batterij opgeladen van 10 procent naar 80 procent. Het opladen bij een snellaadpunt gaat tot 80 procent echt snel. Boven de 80 procent gaat snelladen een stuk langzamer.

Dat de auto sneller laadt, komt doordat een snellaadpunt een hoog vermogen heeft en de boordlader niet wordt gebruikt. Een snellaadpunt heeft de wisselstroom al in gelijkstroom veranderd, zodat de elektriciteit direct naar de accu gaat.

Een elektrische auto opladen onderweg: accu

Uiteraard maakt het ook uit hoe vol of leeg je accu is als je begint met opladen. Algemeen gezegd: hoe leger de accu, hoe sneller deze geladen kan worden of nog beter gezegd: hoe voller de batterij, hoe langer het laden duurt. Een vuistregel is dan ook: laad een accu als je onderweg bent niet voller dan 75%, omdat nog voller laden onevenredig lang duurt. Het komt wel voor dat van 75% naar 100% laden langer duurt dan laden van 10% naar 75%. Dit heeft te maken met het laadprofiel of laadcurve van de accu.

Het opladen van een elektrische auto duurt langer dan benzine of diesel tanken. Maar het voordeel van een elektrische auto is dat opladen thuis en vrijwel altijd op de bestemming kan. Ook hoeft de gebruiker tijdens het opladen niet bij de elektrische auto te blijven. Een elektrische auto tijdens een rit opladen, hoeft bovendien alleen lange ritten.

Tips om jouw elektrische auto snel op te laden

  • Laadt bij een snellader nooit meer dan tot 75%
  • Zoek uit wat de maximale snelheid van laden is voor jouw auto en kies daarbij de juiste lader onderweg
ev-laden

EV-Laden

Bij Van Staveren

Door het gebruik van onze snelladers ben je altijd weer snel onderweg!

Meer informatie

Energietransitie

Wij veranderen mee

Schoon rijden voor zoveel mogelijk mensen beschikbaar maken. Zodat we samen door duurzame mobiliteit kunnen bijdragen aan een schonere wereld.

Meer informatie